Het voorkomen een surfersoor
Een surfersoor staat ook bekend als exostose, een goedaardige botaangroei in het benige gedeelte van de gehoorgang. Exostose is een natuurlijk afweermiddel van het lichaam en komt veel voor bij mensen die watersporten beoefenen zoals waterskiën, suppen, flyboarden en kite surfen. Koude en wind veroorzaken een irritatie van de gehoorgang. Wanneer deze irritatie met regelmaat voorkomt, beschermt het oor zichzelf door bot in de gehoorgang aan te maken. Dit proces vindt ongemerkt plaats en helaas merk je de gevolgen hiervan pas op latere leeftijd, als het te laat is. Bevind je je vaak in water dat kouder is dan 20° Celsius, dan is er kans op een surfersoor.
De gevolgen van een surfersoor
• Vuile oren, alsof je onder water bent
• Meer oorpijn of oorontstekingen dan gemiddeld
• Een verminderd gehoor
• Blijvend gehoorverlies
Wie eenmaal aan de aandoening lijdt en wanneer deze aandoening ernstige vormen heeft aangenomen, zou een operatie nog uitkomst kunnen bieden. Helaas is het een risicovolle operatie, waarbij de kans bestaat dat je gehoor permanent schade oploopt. De goedaardige botaangroei moet vlakbij andere inwendige onderdelen in je oor met een frees of beitel worden weggezaagd of weggehakt. Het vaakst wordt echter de boormethode toegepast. Het oor wordt hierbij opengesneden en naar voren weggeklapt zodat er ruimte voor het boren ontstaat. Na het verwijderen van de botaangroei wordt het oor weer teruggeklapt en dichtgemaakt. Geen fijne operatie om te ondergaan. Het herstel kan enige maanden duren.
Het vermijden van harde wind
Surfen bij harde wind is een nogal lawaaierige aangelegenheid, wat na verloop van tijd tot gehoorverlies kan bijdragen. Er is hierna onderzoek gedaan. Zo bleek dat als fietsers met een snelheid van 15 kilometer per uur reden, dat een geluidsniveau van 85 dBA opleverde. Dat was voldoende om op den duur tot gehoorverlies te leiden. Kitesurfers staan tenminste aan dit geluidsniveau bloot door hoge snelheden in combinatie met winderige omstandigheden.
Het voorkomen van een gescheurd trommelvlies
Als je met je oor plotseling op het wateroppervlak terecht komt, bestaat er een grote kans dat je trommelvlies door de klap scheurt. Een geperforeerd of gescheurd trommelvlies is een erg pijnlijke aangelegenheid. Gelukkig geneest je trommelvlies meestal binnen een paar maanden vanzelf. Helaas betekent dat dat je in deze periode niet kunt surfen. Er mag tijdens deze herstelperiode geen water in je oor/oren komen. Ook een ooronsteking kan een gescheurd trommelvlies tot gevolg hebben.
Voorkomen, beter dan genezen
Bij jouw surfuitrusting hoort natuurlijk een goede wetsuit en een cap, die je kunt dragen als het koud is of er veel wind staat. Maar juist in het voor- en najaar, als je je cap niet draagt en de watertemperatuur minder dan 20° Celsius bedraagt, heb je zes! keer zoveel risico op een surfersoor. Zorg daarom voor een goede gehoorbescherming en laat oordoppen op maat, oftewel otoplastieken aanmeten. Deze oordoppen voor surfen zijn comfortabel om te dragen en sluiten je oor volledig af, zonder dat je volledig van het omgevingsgeluid wordt afgesloten.