100% custom made
Service & kwaliteit
100% Comfort

Hoe werkt het gehoor?

9 oktober 2018 | Geschreven door Steven

Het menselijk lichaam functioneert door middel van zintuigen. De zintuigen stellen de mens in staat om te zien, te horen, te voelen, te proeven en om te ruiken. Al deze zintuigen samen zorgen voor een optimale werking, zodat de mens goed in de maatschappij kan functioneren. Wanneer één van deze zintuigen beschadigd is, heeft de mens een beperking en kan men niet meer optimaal functioneren. Het gehoorsysteem is één van de zintuigen. Door te horen kunnen mensen communiceren met elkaar en geluiden waarnemen. Zonder dat wij het doorhebben, bestaat het gehoorsysteem uit een ingenieuze constructie dat ervoor zorgt dat wij geluiden kunnen herkennen.

Geluid

Geluid bestaat uit geluidsgolven die afkomstig zijn van een geluidsbron. De geluidsbron veroorzaakt een verandering van de luchtdruk door middel van de geluidsgolven. Deze geluidsgolven bewegen zich door de lucht voort en kunnen door het gehoorsysteem worden opgepikt. Het gehoorsysteem zorgt ervoor dat de geluidsgolven naar de hersenen worden geleid en worden omgezet in voor ons bekende geluiden. Wanneer de geluidsgolven zeer minimaal zijn, produceert het een heel zacht geluid wat niet of nauwelijks door het gehoorsysteem is op te vangen. Het menselijk oor kan gemiddeld gezien ongeveer 120 decibel opvangen zonder dat er schade ontstaat. Daarboven zal er ook pijn aan de oren worden ervaren.

oren buitenoren

De werking van het oor

Aan de buitenkant zien wij bij mensen enkel de oorschelp. Het werkelijke proces van het horen vindt plaats in het oor en in de hersenen. De geluidsgolven passeren allerlei onderdelen, voordat het pas door de hersenen geïnterpreteerd kan worden in voor ons bekende geluiden. Er zijn in het oor drie verschillende onderdelen waar de geluidsgolven doorheen komen. Dit is het buitenoor, het middenoor en het binnenoor. In elk onderdeel vind een proces plaats, waardoor uiteindelijk de geluidsgolven tot geluid worden omgezet.

Het buitenoor

Het buitenoor bestaat uit de oorschelp, het enige wat zichtbaar is aan het gehoor, de externe gehoorgang en het trommelvlies. De wetenschappelijke naam voor oorschelp is pinna. De oorschelp is een soort van trechter die de geluidsgolven kunnen opvangen. De geluidsgolven gaan dan door de gehoorgang en bereiken het trommelvlies. De gehoorgang heeft een beschermende functie. Hier wordt vuil en stof opgevangen, zodat het niet het trommelvlies kan bereiken. De trommelvlies is een zeer gevoelig orgaan en de gehoorgang zorgt ervoor dat het trommelvlies beschermd wordt tegen kou en uitdroging.

Het middenoor

Het middenoor bestaat uit de buis van Eustachius en enkele botjes, te weten de hamer, het aambeeld en de stijgbeugel. Deze drie botjes zijn de kleinste botjes in het menselijk lichaam. Wanner de geluidsgolven het trommelvlies bereikt hebben, zal het trommelvlies de trillingen van de geluidsgolven gaan doorgeven aan deze botjes. De trillingen worden hier versterkt en omgezet in mechanische trillingen. Vervolgens worden deze trillingen afgevoerd naar het binnenoor. Ook de buis van Eustachius heeft een functie. Deze buis staat namelijk in contact met de neusholte en de keelholte en zorgt ervoor dat de druk op de trommelvliezen aan beide kanten even hoog blijft.

werking gehoor

Het binnenoor

Het binnenoor bestaat uit het slakkenhuis die weer verbonden met de gehoorzenuw. De mechanische trillingen die de hamer, het aambeeld en de stijgbeugel doorgeven aan het binnenoor komen in het slakkenhuis terecht. Het slakkenhuis is gevuld met een vloeistof dat door de trillingen in beweging komt. Omdat de wanden aan de binnenkant van het slakkenhuis bedekt zijn met haarcellen komen ook deze cellen in beweging. Aan het uiteinde van deze cellen zit een zenuwuiteinde. De zenuwuiteinden vangen de trillingen op en leiden dit door naar de gehoorzenuw. Van hieruit gaat dit naar de hersenen, waardoor de trillingen omgezet worden in een voor ons verstaanbaar geluid.

Problemen met het gehoor

Je ziet dat geluid best wel een lange afstand moet afleggen alvorens wij dit tot ons kunnen nemen. Hierdoor kan het voorkomen dat er onderweg problemen ontstaan met de doorgifte van de geluidsgolven of de trillingen. Wanneer dit gebeurt dan krijg je last van slechthorendheid. Slechthorendheid kan al bij de geboorte ontstaan doordat er een afwijking aan het gehoorsysteem is, maar in de meeste gevallen zul je last krijgen op oudere leeftijd van slechthorendheid. Dit is ook volstrekt logisch, want de functies van het lichaam worden naarmate je ouder wordt minder door slijtage en dit geldt ook voor het gehoorsysteem. Ook kan overbelasting zorgen voor schade. Deze vorm van schade kan gemakkelijk voorkomen worden door gehoorbescherming te dragen wanneer je aanwezig bent in ruimtes met harde geluiden. Het herstellen van gehoorschade, vooral bij slijtage is meestal niet mogelijk. Wel zijn er hele goede hulpmiddelen, zoals een gehoorapparaat, zodat je ondanks je gehoorschade toch goed kunt horen.

Bekijk hier meer informatie over gehoorbescherming op maat
Meer informatie
Vragen?
Wij staan voor je klaar
03 304 70 38
Contact formulier
© Copyright Audinc 2023