100% custom made
Service & kwaliteit
100% Comfort

Gehoorschade bij leraren basisonderwijs

3 februari 2015 | Geschreven door Steven

Als men het heeft over het oplopen van gehoorbeschadiging op de werkvloer, dan denk je waarschijnlijk aan mensen die werken met zware machines of in discotheken. Toch blijken ook veel docenten met dit probleem te zitten.

Gehoorschade bij leraren

In onze vorige blog waren al enkele voorbeelden kunnen te lezen over situaties waarin je gehoorschade kunt oplopen. Recent onderzoek leert ons dat een klas vol luidruchtige kinderen daar zeker aan toegevoegd kan worden.  Met name docenten lichamelijke opvoeding lopen risico. Een lawaaierige gymzaal produceert al snel 85 decibel aan geluid. Het is dus niet heel vreemd dat al veel gymdocenten met oordoppen op maat lopen.

Niet alleen gymdocenten lopen risico. Ook docenten techniek worden dagelijks blootgesteld aan harde geluiden. Het geluid van metaal in een bankschroef kan al snel oplopen tot een volume van 114 decibel. In vergelijking met het maximale toegestane maximum in uitgaansgelegenheden, wat ligt op 100 decibel, kun je zeggen dat het logisch is dat een behoorlijk aantal techniekdocenten last hebben van gehoorschade.

Het langdurig blootgesteld worden aan lawaai zoals aangegeven in bovenstaande situaties, kan zorgen voor klachten zoals lawaaidoofheid en oorsuizen.

Moeten scholen hiervoor geen maatregelen treffen?

Volgens de Arbo zijn werkgevers verplicht om vanaf 82 decibel gehoorbescherming aan te bieden. Bij lawaai boven de 85 decibel zijn werknemers ook verplicht dit te gebruiken.

Desondanks willen veel scholen er niet van horen, aangezien het ze een hoop geld kost. Sterker nog, veel scholen lopen liever het risico een boete krijgen dan dat ze geld uitgeven om het personeel te beschermen tegen gehoorschade.

Toch zou het nemen van maatregelen uiteindelijk veel zorgkosten besparen, aangezien het aantal mensen met gehoorklachten hierdoor aanzienlijk afneemt.

Wat kan eraan gedaan worden?

Docenten kunnen moeilijk kinderen verbieden om geluid te maken. Gymzalen verbouwen zou een optie kunnen zijn, evenals het aanpassen van technieklokalen. Al is dat natuurlijk ontzettend duur en bovendien heel tijdrovend.

De makkelijkste en goedkoopste oplossing is nog steeds het aanbieden van op maat gemaakt oordoppen. Deze zijn speciaal afgestemd op het gehoor en bieden daardoor de beste bescherming. Daarnaast filteren ze het lawaai maar zorgen ervoor dat communiceren met de kinderen nog prima mogelijk is.

Bent u werkzaam in het onderwijs en heeft u behoefte aan persoonlijk advies? Neem dan contact met ons op.

Bekijk hier meer informatie over gehoorbescherming op maat
Meer informatie
Vragen?
Wij staan voor je klaar
03 304 70 38
Contact formulier
© Copyright Audinc 2023