100% custom made
Service & kwaliteit
100% Comfort

Het festival seizoen is begonnen! | Festival gehoorschade

29 april 2015 | Geschreven door Steven

Bier, zon en talloze artiesten in diverse genres…het festival seizoen is weer begonnen!

Een ander ding dat vrijwel onvermijdelijk lijkt te zijn bij de meeste festivals, is harde muziek. Of je nou graag op Defqon staat of liever voor Pinkpop kiest, het volume staat altijd volop open. Dat is voor de meeste festivalgangers helemaal niet erg, want zo kunnen ze optimaal genieten van hun favoriete muziek. Maar vergeet niet je otoplastieken.

Festival Gehoorschade?

Het nadeel is alleen dat je hierdoor een grote kans loopt om gehoorschade op te lopen.

‘’Ja, maar bij een openlucht festival heb je daar toch niet zo’n last van’’ Dat klopt. Je hebt er inderdaad MINDER last van vergeleken met een concertzaal. Dat betekent helaas NIET dat je helemaal risicovrij bent. Sterker nog, je loopt in de openlucht bijna net zoveel kans op gehoorschade als in een zaal.

Je hebt vast wel eens een ’piep’ in je oren gehoord nadat je een avondje de kroeg in bent geweest. Dit hoorde je toen je weer in een rustige omgeving was. Nou, die ‘piep’ betekent eigenlijk dat er al lichte gehoorschade is ontstaan. Gelukkig trekt deze piep in de meeste gevallen weer weg de volgende dag.

‘’In de meeste gevallen?’’ Ja, dat lees je goed. Deze piep is voor sommige mensen helaas blijvend. Je hebt dan last van tinnitus. Deze aandoening is momenteel nog niet te genezen, en alleen met veel moeite en behandeling te verlichten. Mensen die vaak festivals bezoeken lopen grote kans om uiteindelijk tinnitus op te lopen.

Naast tinnitus heb je ook kans op gehoorverlies, wat er voor zorgt dat je steeds minder en slechter hoort. En dat is zonde, want je wilt natuurlijk nog je hele leven lang van goede muziek kunnen genieten.

Gelukkig worden er bij vele festivals gratis oordopjes uitgedeeld. Het is alleen jammer dat de kwaliteit van deze wegwerp-dopjes vaak zeer matig is. Alhoewel alles beter is dan niets om je oren te beschermen.

Toch brengen deze slechte kwaliteit oordopjes vaak ongemakken met zich mee. Zo zitten de meeste van deze dopjes zeer oncomfortabel. En bepaalde varianten kunnen ook in je oren kapotgaan. Gelukkig is dit in de meeste gevallen niet schadelijk, maar het kan er wel voor zorgen dat je oren moeten worden uitgespoten. En bovendien heb je er dan ook minder bescherming meer van.

Daar komt nog bij dat het niet op ieder festival even makkelijk is om aan die oordopjes te komen. Het kan dan een tijdrovende bezigheid worden om dopjes te vinden. Dat is waarschijnlijk ook de reden dat veel mensen ‘’het wel prima zo vinden’’ en dan maar geen oordopjes dragen.

Dit is voor een keer (meestal) ook niet zo erg. Tenzij jij een van de ongelukkige bent die al bij een festivalbezoek gehoorschade oploopt, want dat is helaas ook mogelijk. En uit een recent onderzoek blijkt dat maar liefst een op de vier jongeren al last heeft van gehoorschade. (Bron: http://www.hoorstichting.nl/nieuws/e–n-op-de-vier-jongeren-gehoorschade)

Het voordeel aan op maat gemaakte oordoppen is dat je zeker weet dat je oren goed beschermd zijn. Ook zitten ze een stuk comfortabeler dan de meeste standaard oordopjes. Een ander voordeel is dat je nog steeds optimaal van de muziek kunt genieten en zelfs betere gesprekken kan voeren.

Als je slechts een keer in het jaar een festival bezoekt, dan zijn standaardoordopjes prima. Mocht je vaker festivals bezoeken, dan is het zeker aan te raden om op maat gemaakte oordopjes aan te schaffen.

Bekijk hier meer informatie over gehoorbescherming voor muziek
Meer informatie
Bekijk hier meer informatie over gehoorbescherming voor festivals
Meer informatie
Vragen?
Wij staan voor je klaar
03 304 70 38
Contact formulier
© Copyright Audinc 2023