100% custom made
Service & kwaliteit
100% Comfort

Controle | Lektest gehoorbescherming

31 december 2018 | Geschreven door Steven

Een studie door het Royal College of General Practitioners in het Verenigd Koninkrijk wees uit dat onze oren jaarlijks gemiddeld 0,22 mm gehoorbescherming-controlerengroeien. De gehoorgang bestaat deels uit elastisch kraakbeen, waardoor het mogelijk is dat deze van vorm veranderd. Waarom dit is? Dat weten we niet precies, er bestaat het vermoeden dat dit ter compensatie is van het verslechteren van deze zintuigen.

Een otoplastiek (= Gehoorbescherming op maat) biedt slechts bescherming wanneer deze voldoende afsluit. Ervaring leert dat na gemiddeld 5  jaar in veel gevallen de gehoorgang dusdanig is vervormd, dat de gehoorbeschermer niet meer voldoende afsluit. Dit heeft dus niets te maken met de kwaliteit van de otoplastieken maar met de pasvorm van je op maat gemaakte oordop. Er ontstaat dan een ruimte tussen je gehoorgang en de otoplastiek waarlangs geluid kan ‘lekken’.

Een andere oorzaak die van invloed kan zijn op de vorm van je gehoorgang is gewicht toe- of afname.

Oordoppen op maat zijn visueel niet te controleren. Al onze oordoppen zijn daarom digitaal te testen op afdichting. Otoplastieken worden altijd in de oren van de gebruiker getest.

Doordat je gehoorgang groeit en van vorm verandert, zal na verloop van tijd je otoplastiek niet meer precies aansluiten.

Stappen controle / lektest gehoorbescherminglektest otoplastiek

  • De otoplatieken worden intensief (ultrasoon) gereinigd
  • De persoon doet zijn gehoorbeschermers in en er wordt een dunne luchtslang op aangesloten.
  • Er wordt een digitale lek test gedaan, dit houdt in dat er een klein beetje druk (5 milibar) word opgebouwd in het oor, al voelt de persoon in kwestie hier nauwelijks iets van.
  • Na 5 seconden is de test klaar en testen we de andere gehoorbeschermer.

Na de test is het mogelijk een test certificaat met de meetresultaten op te maken. Wij kunnen bijna alle otoplastieken testen, dus ook die van onze concurrenten. 

Per 21 april 2019 valt gehoorbescherming voor bedrijven onder de hoogste en strengere Pbm categorie 3 (verordening (EU) 2016/425)

Bekijk hier meer informatie over gehoorbescherming op maat
Meer informatie
Vragen?
Wij staan voor je klaar
03 304 70 38
Contact formulier
© Copyright Audinc 2023